Obsah

« Zpět na Strom životních situací

Žádost o zkoušku ze znalosti hub a vydání osvědčení

1. Identifikační kód

 

2. Kód

 

3. Pojmenování (název) životní situace

Žádost o zkoušku ze znalosti hub a vydání osvědčení

4. Základní informace k životní situaci

Každý, kdo uvádí volně rostoucí jedlé houby (provozovatel potravinářského podniku) na trh nebo k dalšímu zpracování pro potravinářské účely, nebo je používá pro přípravu pokrmů, musí mít odbornou způsobilost, která se prokazuje osvědčením prokazujícím znalost hub.

Toto osvědčení vydávají krajské hygienické stanice na základě úspěšného složení zkoušky ze znalosti hub.

Za vydání osvědčení platí žadatel správní poplatek.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Ke zkoušce ze znalosti hub se může přihlásit jen osoba zletilá, mající osvědčení o zdravotní způsobilosti k této činnosti.

Zdravotní způsobilost osvědčuje registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství; součástí vyšetření je odborné vyšetření zraku.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Žádost o zkoušku ze znalosti hub žadatel podává u místně příslušné krajské hygienické stanice podle místa trvalého pobytu, resp. podle sídla.

V žádosti žadatel uvede:

  • jméno, příjmení, popř. titul, adresu místa trvalého pobytu, datum a místo narození, rodné číslo, číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu, jde-li o osobu s povolením k pobytu,

  • dosažené vzdělání a jeho zaměření,

  • délku a obsah dosavadní praxe na úseku sběru, třídění a zpracování hub,

  • navrhovaný rozsah osvědčení.

K žádosti musí být přiloženo osvědčení o zdravotní způsobilosti nebo ověřená kopie tohoto dokladu.

Žadatel musí u zkoušky prokázat:

  • znalosti právních předpisů upravující členění hub na skupiny a podskupiny, znalosti znaků jednotlivých skupin a podskupin hub, požadavků na jejich jakost a zdravotní nezávadnost, značení, způsob sběru, třídění, zpracování, podmínky jejich přípravy, skladování, balení a prodeje v navrhovaném rozsahu,

  • způsobilost rozlišení hub podle atlasu v knižní nebo elektronické podobě jedlých a jedovatých hub, znalosti nejčastějších otrav z hub a zdravotních projevů otrav z hub.

Zkouška sestává z písemné a ústní části:

  • písemnou část tvoří znalostní test, jehož úspěšné vykonání znamená správné zodpovězení alespoň dvou třetin otázek, s výjimkou otázek týkajících se jedovatosti hub, které musí být zodpovězeny správně všechny,

  • úspěšné vykonání testu je podmínkou pro absolvování ústní části (určování hub podle atlasu v knižní nebo elektronické podobě, zkoušení odborníkem na mykologii).

Výsledek úspěšné zkoušky hodnotí zkušební komise výrokem "uspěl (a)", v opačném případě komise konstatuje "neuspěl (a)".

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním písemné žádosti o zkoušku ze znalosti hub.

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

Žádost o zkoušku ze znalosti hub se podává u místně příslušné krajské hygienické stanice podle místa trvalého pobytu žadatele, resp. podle sídla.

Zdravotní způsobilost osvědčuje registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství; součástí vyšetření je odborné vyšetření zraku.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na příslušné krajské hygienické stanici žadatel předloží žádost o zkoušku ze znalosti hub (včetně všech požadovaných náležitostí - viz bod 06).

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Krajské hygienické stanice mají na svých internetových stránkách formuláře, které lze při formulaci žádosti o zkoušku ze znalosti hub využít.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Za vydání osvědčení o splnění odborné způsobilosti se hradí (podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů) správní poplatek ve výši 500 Kč; dále se vyměřuje poplatek ve výši 500 Kč za řízení předcházející vydání osvědčení.

Žadatel o zkoušku ze znalosti hub a vydání osvědčení tedy uhradí 2 x 500 Kč, tzn. 1 000 Kč.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Krajská hygienická stanice nejméně 14 dnů před konáním zkoušky ze znalosti hub vyrozumí žadatele o místě, dnu a hodině konání zkoušky.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Osoba, která uvádí do oběhu nebo používá k výrobě volně rostoucí houby, určené k prodeji spotřebiteli nebo k dalšímu zpracování pro potravinářské účely, musí mít kromě osvědčení prokazujícího znalost hub také oprávnění k podnikání.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Žádost o zkoušku ze znalosti hub lze zaslat na kontaktní adresu příslušné krajské hygienické stanice elektronicky; originál žádosti lze pak předložit při zkoušce.

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška č. 475/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti a osvědčení (vyhláška o zkoušce znalosti hub)

Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

18. Jaké jsou související předpisy

Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění pozdějších předpisů

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

Žadatel, který zkoušku ze znalosti hub úspěšně nevykonal, může tuto zkoušku opakovat nejdříve za 2 měsíce.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Sankce stanoví zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a to až do výše 1 000 000 Kč.

21. Nejčastější dotazy

 

22. Další informace

 

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

24. Související životní situace a návody, jak je řešit

 

25. Za správnost návodu odpovídá útvar

Ministerstvo zdravotnictví - odbor ochrany veřejného zdraví

26. Kontaktní osoba

 

27. Popis je zpracován podle právního stavu ke dni

01.01.2015

28. Popis byl naposledy aktualizován

23.07.2015

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

30. Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace